Translate

streda 4. októbra 2017

Pramenné termálne jazierka na Slovensku

Pán majiteľ kúpeľov Bojnice rád do sveta masových médií rozpráva o unikátnosti prameňa Jazero. Tvrdí že je jedinečné.
 Ako s jeho jedinečnosťou naložil po svojom, v štýle podnikateľského baroka, sme už písali tu:

https://baneatermalnavoda.blogspot.com/2017/08/mame-nejaky-unikat-tak-si-ho-obstaviame.html

Našťastie existuje dostatok fotografii zachytávajúcich Jazero pred stavebnými úpravami.
Už sme písali aj o tom, že múrikmi a plôtikmi ho po tisícke rokov voľného prístupu obyvateľov na prírodné kúpanie majitelia okolitých pozemkov z času na čas zneprístupnili. To sa už v histórii stalo niekoľkokrát, ale história (magistra vitae) nás učí, že to vždy časom pominulo. Ani teraz to inak nebude. Žiadny plot nie je naveky

Stavebnými úpravami sa termálny prameň Jazero v Bojniciach stal skutočným unikátom Slovenska:
Je prvým prírodným výverom termálnej vody na Slovensku ktorý niekto nevkusne obmuroval a oplotil mrežou zo stavebného supermarketu.

V ostatných otázkach unikátnosti je pán majiteľ , ako obvykle , úplne "mimo mísu". Tváriť sa ako odborník na niečo, v čom som úplne vedľa, sa obvykle dlho nedá. Ostatní odborníci Vás rýchlo odhalia, že ste neinformovaný laik.

V tomto príspevku vymenujeme množstvo iných prírodných výverov teplých prameňov na Slovensku, o ktorých Bojnické Kúpele asi nikdy nepočuli.

Dáme aj pár vyschnutých pramenných jazierok, ktoré za posledné storočie zmizli zásluhou ľudí a ich nenásytnosti po termálnej vode určenej na kúpanie v blízkych kúpeľoch.
Podobný koniec zrejme čaká aj Jazero v Bojniciach. 
Viac nájdete v tomto blogu:


Teraz poďme pozrieť iné termálne jazierka, o ktorých Bojnické kúpele zrejme nemajú dunstu:

Vyschnuté jazierko v kráteroch výverových travertínových kôp v kúpeľoch  Dudince. Hovorí sa, že sa v nich kúpavali ľudia už za doby rímskej.
Bohužiaľ, Dudinské výverové kopy sú už dlhé desiatky rokov bez oživujúcej vody, ktorú im vzali vrty tamojších kúpeľov. 

Takto vyzeralo jedno z pramenných teplých jazierok nad Bešeňovou. Žiaľ čerpanie vody pre tamojšie kúpeľné welness centrá im  tiež uberá zdroje prítokov termálnej vody

Preto je budúcnosť Chráneného Prírodného Výtvoru Bešeňovské Travertíny neistá, hoci podľa stavu v roku 2018 termálna voda stále slintá.


Prírodné kúpanie vo vývere uhličitej teplice Kaďa pri Liptovskom Jáne
    V Liptovskom Jáne funguje neďaleko prírodného výveru  len sezónne letné kúpalisko, ktoré našťastie nestíha vysosávať vodu z prírodného prameňa, ktorý je na obrázku, a v ktorom sa tiež ľudia kúpu.

O prírodnom teplom kúpalisku Jazere pri obci Rojkov ste ešte zrejme nepočuli
Napriek tomu boli kedysi pri Rojkovskom teplom jazere vybudované v tej dobe známe kúpele T.G. Masaryka, ako bolo kedysi zvykom - celé z dreva. Dnes sú budovy niekdajších Masarykových kúpeľov už preč, ale Rojkovské teplé jazierko je stále na svojom mieste, kde odjakživa bývalo

Zato o Krátere - Jazierku s travertínovým lemom vo Vyšných Ružbachoch už počul snáď každý. Teda asi okrem celkom hore menovaných predstaviteľov  :-)


Menej známe kúpacie jazierko v Kaľamenoch ne´daleko od Kúpeľov Lúčky. Tu teplá voda tryská z prieskumného vrtu vyvŕtaného pri prirodzenom teplom vývere.


Tisícky rokov ľuďom známe termálne prírodné Jazero s teplým uhličitým prameňom na Borovej Hore pri Zvolene. Dnes je jeho hladina v travertínovom kráteri umelo znížená prekopaným kanálom. Pri jazere boli medzi vojnami vybudované kúpele a sanatórium v parku. Je to aj známa archeologická lokalita. 
Jazero na kopci zásobované geotermálnou vodou na vrchole kopca nad Zvolenom vo výške  330 mnm zdrojovo súvisí s prameňmi kúpeľov Sliač vo výške 400 m n.m. Výškový rozdiel je tu žiarivým príkladom toho, že amatérska teória o spojených nádobách pramenných výverov majiteľa Kúpeľov Bojnice je len hlúposť - kravinka pre oblbovanie redaktorov novín a časopisov. Keby tok termálnych vod fungoval tak, ako si to naivne predstavujú niektorí amatéri, pramene kúpeľov Sliač by už dávno vytiekli cez 2,5 km vzdialený prameň Jazero v Borovej Hore.    


Prírodné teplé jazierko Hevíz s prírodným bublavým prameňom na dne jazierka pri Patinciach. Prírodný prameň termálnej vody s plynmi vyviera pri hniezdnom domčeku vpravo od neho. Legendy hovoria že sa v ňom kúpali úž rímski legionári z neďalekého stáleho tábora Leáňvár. Hneď vedľa jazierka sú dva vrty na teplú vodu, ale našťastie tunajší welness hotel čerpá primerane len toľko termálnej vody, aby to Hevíz neohrozilo.

Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať link:
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky