Translate

štvrtok 31. augusta 2017

Máme nejaký unikát? Tak si ho obstaviame!

V troch príspevkoch sme písali o histórii a súčasnosti prameňa Jazero v Bojnických kúpeľoch.
Majiteľ alebo skôr súčasný správca Bojnických kúpeľov vo svojich vyhláseniach pre svoju aj verejnú novinovú tlač rád rozpráva o prameni Jazero.
Vyhlasuje, že je unikátne, napríklad na videách na internete, ale aj vo svojich tlačovinách a niektorých časopisoch.

V tomto článku sa pozrieme, ako s unikátom naložili Kúpele podľa svojho vkusu.

Už sme písali v inom príspevku, že prvotným využitím prameňa Jazero bolo máčanie konopí a ľanu, ktoré Bojnickému panstvu prinášalo významné prostriedky. Začiatkom 20. storočia sa z prameňa Jazera začalo ťažiť kúpeľné bahno na kúpeľné zábaly.
 Spočiatku bohatým zásobám bahna určite napomohli výdatné prísuny organickej hmoty z máčania konopí, ktoré však v 20 storočí zrejme ustalo.
Je problém zosúladiť ťažbu bahna a máčanie konopí - ťažba bahna múti vodu čo znehodnocuje konope.
Je nanajvýš pravdepodobné, že močidlá na konope si potom miestni roľníci zriadili o niečo nižšie na výtoku vody z Jazera pod vilou Gabriela.
V knihe o nerastných surovinách Slovenska sa však tiež píše, že prísun liečivého bahna do Jazera, ktorý sa dial a zrejme v menšom meradle deje dodnes vymývaním jemného ílu z flyšového ilovca cestou z hĺbky nahor, v minulosti Jazero zatváral- zmenšoval. Ťažbou liečivého a mierne rádioaktívneho bahna sa teda Jazero do istej miery  pár desiatok rokov udržiavalo "v kondícii".

Zdrojom kúpeľnej vody pre významnejšie odbery sa Jazero stalo až pred druhou svetovou vojnou, keď z neho Baťovci priviedli vodu do Jánovho kúpeľa vo vedľajšom údolíčku.
Stále však Jazero ešte ležalo bokom a skryto od Bojnických kúpeľov vo vedľajšej dolinke.

V roku 1975 Uhoľné a Lignitové Bane postavili pre svojich rekreantov termálny hotel Baník, ktorý  neskôr odovzdali bezodplatne Štátnym kúpeľom Bojnice.

Po privatizácii Bojnických kúpeľov nebolo v Bojnických Kúpeľoch žiadne väčšie ubytovacie zariadenie , než Liečebný dom Baník.
Starý kúpeľ - dnes známy ako Liečebný Dom Mier sa prestavoval a nadstavoval, a tak zahraničných hostí ubytovávali v LD Baník.
Jazero po odvŕtaní vrtu BR2 bolo ponechané viac-menej samovývoju, len okraje obložili stavebnými cestnými panelmi,  termálna voda prúdila z prepadu naspäť do Jazera a okolie zarastalo stromami. Odbery z vrtu boli minimálne.

Mladí ľudia z okolia pochopiteľne vyhľadávali romantické kúpanie zadarmo a tak nijako nepomáhalo ohradenie jazera plotom ani nejaká zákazová tabuľa.
Ako hovorili Bojničania, večerné letné kúpanie mládeže a občasné kúpanie lokálnych bezdomovcov "na Adama" však pravdepodobne urážalo oči zahraničnej klientely ubytovanej v tejto časti hotela Baník.

Tak prišiel čas s "unikátnym" teplým prameňom - Jazerom - vysporiadať sa.
Ako inak - unikátne.

Ako vyzeralo okolie Jazera ešte pred výstavbou LD Baník a rozvojom kúpeľov v roku 1948 sme si ukázali na leteckom zábere tu :

Pozrime sa, ako sa Jazero a jeho okolie vyvíjalo v postupe rokov podľa leteckých a satelitných  záberov:
Letecký záber 2010: Jazero je v poraste vľavo  od okrúhleho LD Baník foto z www.tuzvo.sk

Letecký záber z roku 2015. Porast  okolo Jazera zmizol , Jazero je kol-dokola obmurované múrom s mrežou, nad vrtom BR2 vyrástla vežička a poniže Jazera vyrástla ďalšia vežička so zásobníkom na termálnu vodu. Nad Jazerom sa už rodí ďalšie, omnoho rozsiahlejšie jazierko s reštauráciou na ostrove. Screenshot z www.mapa-mapy.sk
   Jazeru obmurovanie veľmi neprospelo - porovnaním vidno, že jeho hladina zarastá plávajúcimi riasami omnoho viac, než kedysi

Ešte jeden záber z lietadla , tentokrát  z roku 2016 s už napusteným kačacím jazerom nad termálnym Jazerom. foto z www.mapy.cz  
Z predchádzajúcich blogov už vieme, že podľa profesora Hynieho je okolie  termálneho Jazera budované zo sprašových hlín. To je v podstate plastický materiál, ako tuhšia plastelína.
A teraz pozor! Kontrolní otázka:
 Keď na svah zo sprašovej hliny naložíte tisícky ton záťaže vody z nového jazera a novej reštaurácie stane sa skôr alebo neskôr čo?
No predsa stane sa to, že taký svah sa skôr či neskôr začne pohybovať smerom nadol v smere gravitácie! Na našich obrázkoch sú svahy orientované rovno nadol.  Keď sa sprašový svah pohne nadol, v ceste má termálne Jazero.

Z pohľadu unikátnosti termálneho Jazera je interesantný ešte jeden pohľad na vec.
Podľa usadenín travertínu vieme, že prameň  Jazero na svojom mieste leží aspoň tisícku rokov, možno celé tisícročia. Takéto miesta výverov teplých vôd bývali v hlbokej minulosti kultovými miestami, kde sa obetovali predmety, vykonávali sa náboženské obrady. 
Z analógie z podobného termálneho Jazera na Borovej Hore pri Zvolene alebo z travertínovej kopy v Gánovciach vieme, že sa v prehistórii v okolí prírodných výverov teplej vody často nachádzajú archeologické a paleontologické nálezy.

Čo myslíte:
Uskutočnil sa archeologický alebo nejaký iný záchranný výskum pred zmenou terénu a charakteru okolia prírodnej zaujímavosti Termálneho Jazera v Bojniciach?

Správna odpoveď je :
Nie, neurobilo sa vôbec nič, úpravy podľa verejne dostupných informácii neboli konzultované ani s Inšpektorátom Kúpeľov a Žriediel, ani s mestom Bojnice a už vôbec nie s nejakými archeológmi či inými odborníkmi. Len samá amatérčina a svojvôľa postupov.

Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky