Translate

piatok 22. septembra 2017

Čo nám povie prietok prameňa o stave termálnej vody v podzemí?

Motto:" Pravda o prírode je silnejšia , a preto sa obháji sama! Albert Einstein"

V lete tohto roku vypukol na našom cintoríne problém. 
Bolo treba polievať zasadené kvetiny na hroboch, preto že už začínalo byť sucho. 
Z verejného cintorínskeho vodovodu - jeho kohútika síce tiekla voda, ale tiekla slabo. 
Všetci polievači, ktorí sa v ten deň stretli pri kohútiku sa hromadili a čakali v rade, vody odrazu nebolo dosť, ani keď bol kohútik otvorený naplno.
Že by slabý prietok? 
Alebo je nejaký problém s tlakom vody? 

Dedina je dole v údolí a cintorín je na kopci  nad dolinou dediny.
Čo sa deje? 
To všetci dole v obci polievajú naplno a nám hore na cintoríne uberajú na tlaku? Alebo už vymíňali celý vodojem a preto ja slabý prietok?

Kdeže, problém je niekde inde: keď sa ventil na cmiteri uzavrel a potom pustil, voda do krhly z kohútika prudko vystrekla, ale sekundu na to sa prietok vody už znížil na čurkotanie.
Ak voda na začiatku otvorenia ventilu prudko vystrekne, znamená to len jedno: tlak vody vo vodovode je v poriadku, problém je niekde medzi kohútom a vodojemom, aj vody vo vodojeme je zrejme dosť.

Komplikácia sa vyriešila za chvíľku, v šachtici pod kohútom niekto privrel druhý ventil, ktorým sa voda uzatvára na zimu, aby ľad nepotrhal trubku.

Inokedy sme riešili v našom baráku podobný problém s prietokom. 
Sused sa posťažoval, že mu strašne slabo v kúpeľni aj v kuchyni tečie voda, už je problém aj riad umývať a zhoršuje sa to.
 Vodovodné batérie má nové, lebo prerábal bytové jadro.
Tak sme sa išli pozrieť na vyššie poschodie do iného bytu. Ale vo vyššom byte tiekla voda mocným prúdom.

Stačila jedna  mierená otázka sťažujúcemu sa susedovi: 
Keď ti inštalatér pripojil nové rozvody, prepláchol si si najprv nové batérie bez perlátorov? 
-Vraj nie, to treba??  

Keď domovník odkrútil susedove perlátory - koncovky na vodovodných pípkach čo pridávajú do vody vzduch, boli  jeho sitká plné piesku z vodného kameňa a drobných stružliniek z rezania závitov.
S odmontovanými sitkami perlátorov voda zo susedových batérii do umývadiel po otvorení ventilov len tak ručala.
ilustračné foto z Dreamstime.com

Tlak vody bol v oboch prípadoch v poriadku, prietok vody samotný o stave zdroja vody nič podstatné nepovedal - môže byť znížený rôznymi prekážkami, usadeninami, priškrteniami po ceste k výtoku.

Rovnaké princípy platia aj pre zdroje podzemnej vody.
 Ak je prietok nižší ako býval, to ešte automaticky neznamená, že problém je v rezervoári vodárne, alebo že niekto z nižšieho miesta vypúšťa priveľa.

Kúpele Bojnice často v médiách bedákajú, že prietok niektorých prameňov v kúpeľoch postupne s rokmi klesá. 
Bane však desiatky rokov pravidelne chodia merať tlak v uzavretých pozorovacích vrtoch ktoré sa merať dajú (okrem vrtu BR 7, ktorý,  ako sme už uviedli, kúpele protiprávne zneprístupnili).
A hádajte čo?

Tlak v meracích vrtoch v blízkom aj vzdialenom okolí Kúpeľov sa v podstate nehýbe už štyridsať rokov, v priemere za celú dobu pravidelného merania nepoklesol o viac ako dva metre , čo je asi 5% hodnoty tlakov z dlhodobých meraní, ktoré by sa možno dali prifariť na účet čerpania  termálnej vody.
Tlak vody v uzavretých vrtoch mierne osciluje. 

Vplyv na drobné odchýlky tlaku od priemeru má napríklad fáza Mesiaca , ktorý spôsobuje svojou gravitáciou morské prílivy a odlivy. Podzemná voda zo slapových síl tiež nedostala od prírody nijakú výnimku, a fázy Mesiaca tiež ovplyvňujú tlak vody v podzemí, podobne ako príliv a odliv v moriach. 

Ak sa tlak vody v podzemí mení dlhodobo minimálne, to potom znamená, že vody hlboko v podzemí pod Bojnice od Rokoša , Magury a Sklenného  priteká zhruba toľko, koľko sa jej trvalo v kúpeľoch odpúšťa do bazénov a vaní. To znamená okolo 30 – 31 litrov za sekundu. Teda znamená to zároveň aj to, že maximálna povolená hranica maximálnych odberov v Bojnických kúpeľoch je špecialistami pri Ministerstve Zdravotníctva  nastavená správne. 

 Koniec koncov, za týmto rozhodnutím je 60 rokov každomesačných meraní a vyhodnocovania výsledkov meraní.

Údajný problém s prietokom v Kúpeľoch je niekde inde. 
Už sme hovorili o tom, že vrty v kúpeľoch neboli podľa poznatkov za posledných 20 rokov vyčistené ani raz. 
Napríklad tu:
Tiež sme vysvetlili, že cesty horúcich a teplých vôd  vo vodonosnom vápenci sa časom menia, preleptávajú si v ňom stále nové siete ciest, a tie spojenia a dráhy vody vo veľkej hĺbke pod kotlinou aj Bojnickou kryhou nie sú stabilné ani v smeroch prúdenia. Nahor ich nepustí viac ako jeden kilometer izolačných ílovitých hornín. Výškovo teda neblúdia, zato však blúdia v tej svojej vrstve dolomitu a vápanca pochovanej veľmi hlboko pod uhlím, kam baníci nemajú a nikdy nemali dôvod kopať bane.  
Hydraulický odpor vody prúdiacej hlboko v skalách pod kúpeľmi sa časom mení tiež. Niektoré trasy prúdenia vody časom zarastú minerálmi, niektoré sa priškripnú drobnými tektonickými pohybmi, jemnými otrasmi.

Tlak vody je ten jediný údaj , čo má stopercentnú vypovedaciu hodnotu o konkrétnom zdroji podzemnej  obyčajnej vody, aj vody minerálnej či geotermálnej. 
Prietok termálnej vody - výtok z prameňa je len podružný údaj.
Ak chcete podľa  storočných poznatkov  počas vývoja hydrogeologickej situácie vedieť v akom stave je Váš zdroj vody, musíte mu odmerať tlak.

Tlak sa ale dá odmerať len na vrte, z ktorého voda samovoľne vyteká  ale dá sa UZAVRIEŤ. Vo voľne vytekajúcom prameni - v studničke či jazierku alebo otvorenom vrte tlak neodmeriate. Keďže prietok  či výtok prameňa nič  moc o stave vody v hĺbke nevypovedá, voľne vytekajúce pramene dávajú len druhoradé údaje ako sme už povedali. 

Pokiaľ máte vrt, v ktorom voda síce je, ale nevyteká až na povrch, meria sa výška jej hladiny.
Ak je hladina ustálená na rovnakej výške, znamená to, že v hĺbke je ustálený aj tlak. Ak sa hladina hýbe, znamená to zároveň, že sa s tlakom vody v hĺbke niečo deje.

Ak niekto (ako napríklad zástupcovia Bojnických Kúpeľov) tvrdí , že sa niečo deje, keď sa prietoky menia, môžete ho kľudne vysmiať, preto že to je amatérsky názor ľudí, čo hydrogeológii rozumejú ako hus pivu.

Síce to iným laikom asi znie dobre a logicky, ale s profesionálnymi znalosťami hydrogeológov majú Bojnické kúpeľné kydy o prietoku spoločné asi toľko, ako stavby škôlkárov v detskom pieskovisku so skutočnou stavbou budov zo železobetónu.

Hydrogeológ musí  merať tlak vody vo vrte.
 Ak vrt nemá pretlak, musí sa merať výška hladiny v hĺbke vrtu, ktorá je priamo závislá od tlaku vody hlboko v podzemí
 Tlak či hladinu musí merať podobne ako lekár meria a vyhodnocuje tlak krvi pacientovi, ktorý sa na niečo sťažuje ale navonok nič chorobné  nevidno.  
Skúsení hydrogeológovia s praxou sú niečo ako doktori prameňov. Určujú ich diagnózu.

V paralele porovnávania  naozajstných hydrogeológov  s doktormi môžeme pokračovať.
Ak máte nejaký problém u doktora , alebo vrt v ktorom sa menia prietoky , obaja odborníci použijú v prvom rade tlakomer.

Môže sa stať, že Vám doktor na prvý raz namerá vysoký tlak krvi. Skúsený odborník- doktor v takom prípade dá s vami reč o všeobecných veciach, pokúsi sa Vás ukľudniť, počká pár minút, a zmeria Vám tlak opakovane. 
Keď príde k vrtu merať tlak vody hydrogeológ, nemôže s vrtom komunikovať, lebo vrty majú celý svet "na trubke". Hydrogeológ tiež však nechá vrt ukľudniť, ale v prípade vrtov sa to robí tak, že sa vrt – výtok jeho vody – uzavrie ventilom a nechá sa uzavretý. 
Vrt sa pred meraním tlaku nechá uzavretý postáť zhruba mesiac, čo je lehota na vyrovnanie teplôt a tlaku, ktorá zvyčajne postačuje. Až potom, po mesiaci sa odmeria tlak aj vrtu.

Pri pozorovacích vrtoch je to jednoduché, tie by mali byť uzavreté stále, okrem pravidelných meraní. 

Pri produkčných vrtoch, aké sú v kúpeľoch, je to ale oveľa komplikovanejšie.  
Musí sa prerušiť prevádzka kúpeľov aspoň na ten mesiac, aby sa tlaky všetkých vrtov vyrovnali a ustálili. 

Pri vrte Baní pri Laskári to problém nie je, v niektorých obdobiach  roka sa na jeden mesiac  vrt dá uzatvoriť, a aj sa to robí. 
Preto že na ohrev čerstvých  vetrov na začiatku a konci zimy bohato postačuje aj teplo banskej vody čerpanej na tomto mieste na povrch. 
Tepelné čerpadlá z nej získajú zhruba 1 megawatt tepla, ktorý na ohrievanie banských vetrov v zime postačuje.  
Termálna voda z vrtu Laskár sa na tepelné čerpadlá pripája, len keď vonku fest mrzne.

Pán väčšinový majiteľ kúpeľov Bojnice začal najnovšie tvrdiť, že vraj má problém aj s tlakom teplej vody v kúpeľoch. Vskutku zaujímavé!
A ako na to prišiel?
Bolo by záhodné spýtať sa ho, kedy že odstavil svoje vrty s vodou klasifikovanou ako  liečivou najmenej na  mesiac? 
Keď chcete korektne odmerať tlak vzduchu v pneumatike, vzduch vám popri tesnení tlakomeru nesmie fučať, inak odmeriate blbinu. 
Rovnako tak nemôžete korektne merať tlak vody vo vrte, z ktorého vám ním zároveň tečie voda do kúpeľných bazénov alebo vaní.
Keď Bojnické kúpele ústami svojich zástupcov tvrdia , že sa im mení tlak, tak určite majú záznamy, ktoré môžu predložiť ako dôkaz. Sme však názoru, že Kúpele v skutočnosti o zmene tlakov termálnej vody len tárajú do novín a do videí.   

Tlak termálnej vody v kúpeľnom vrte BR2 pri Jazere tiež nie je presne merateľný, preto že tlak vody v prípade jeho teoretického uzavretia uniká cez prirodzený prameň Jazero s ktorým je vrt priamo spojený. 
A ak teda niekedy vôbec mali kúpele vrt BR2 uzavretý na mesiac, ako sa to v tom období prejavilo na prietoku Jazera? 
Ak sa v kúpeľoch riadne meria, mali by mať záznamy aspoň o prietoku a teplotách Jazera z obdobia mesačného uzavretia vrtu. 

Majú niečo také? Zrejme sotva, preto že z vrtu BR2 na Jazere sa neustále čerpá! 
Ako to vieme? 
Choďte sa prejsť do kúpeľov. Všimnite si, že neďaleko hlavných prameňov- vrtov na termálnu vodu sú všade novopostavené veže so špicatými strechami. 
Niektorí kúpeľní hostia si myslia že sú to vraj vyhliadkové veže.... lenže vyhliadková vežička je naozaj len rozprávočkou pre neinformovaných. 

V skutočnosti sú to do tvaru veže obstavané zásobníky - nádrže (buffre) na termálnu vodu, ktorá sa do nich pumpuje v noci, keď je odber termálnej vody do bazénov Kúpeľov minimálny alebo nulový. 
  
Jediné miesto, kde sa v kúpeľoch nateraz zrejme dá korektne odmerať tlak vody v produkčných vrtoch, sú vrty Pa 6 a BR 7 z ktorých sa v lete napúšťa kúpalisko Čajka. 
Tie sa dajú na zimu zavrieť. 
Otázka však znie, či ich Kúpele Bojnice aj naozaj mimo sezóny zatvárajú, preto že bane majú poznatky, že z vrtov BR 7 a Pa 6 mimo sezóny celé mesiace po dlhé roky  tryskala termálna voda  voľne do ruín bazénu bývalej Krytej plavárne, zamorenej amébami. 
.
Summa summárum, bane majú za to, že Kúpele aj v meraniach tlakov vody vo vrtoch podvádzajú, a verejnosť už roky klamú výmyslami. 
Prečo to robia? 
Odpoveď je po ruke: boja sa konkurencie vzniku iných blízkych kúpeľných miest na Hornej Nitre. Preto napádajú cez Hodnotenia Vplyvov na Životné prostredie  vŕtanie termálnej vody v Handlovej, na Púšti a iných miestach. Ako v tej starej ruskej kreslenej rozprávočke o chamtivosti: "Nikdy nič - nikomu, iba sebe - samému!!" 

 Zaujímavá situácia určite nastane, keď po sťažnostiach Kúpeľov Bojnice naozaj prídu profesionálni hydrogeológovia zo zahraničia, zavrú vrty na mesiac aj v kúpeľoch, a urobia si nezávislé merania.
 Tiež si určite preštudujú všetky tie desiatky kíl odborných hydrogeologických správ z výskumov za uplynulých 70 rokov.

Potom sa ukáže celkom jasne, kto v prípade sporov o ohrozenie teplej vody klame ako najatý a kto tamojšie pramene naozaj ohrozuje! 
Vyzerá to tak, že pramene Bojnických kúpeľov je potrebné začať chrániť pred vlastníkmi kúpeľov samotnými, kým si ich nadobro nezničia. 

Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky