Translate

štvrtok 7. septembra 2017

Ako kúpele Bojnice baniam termálny vrt zabavili.

V tomto príspevku si povieme skutočný príbeh o tom , ako (ne)starostlivo pristupuje dočasný majiteľ kúpeľov Bojnice nielen k prameňu Jazero, ale aj o tom , ako (ne)zodpovedne jeho pracovníci merajú teploty, prietoky a tlaky zdrojov termálnej a liečivej vody, a ako sa (ne) rešpektujú predpisy Ministerstva zdravotníctva a Ministerstva Hospodárstva SR ohľadom termálnych vôd a meraní.

Mohlo by sa zdať, že je to bájka o tom, ako sa stal capko záhradníkom.
Bohužiaľ, je to však tvrdá realita, v ktorej sa v očiach verejnosti pod vplyvom pozornosti tlače stáva odborníkom ten, kto teplej vode v zemi nerozumie ani zamak.

Myslíte, že vrt sa nedá ukradnúť, preto že je to vlastne len diera vyvŕtaná do zeme? No, Kúpele Bojnice evidentne dokázali v honbe za horúcou vodou aj to, čo sa normálne nedá spraviť.

Problémom Bojnických Kúpeľov  číslo 1 sú zdroje teplej vody a horúcej liečivej vody. Nie preto, že by im tú vodu niekto kradol alebo ohrozoval. To tvrdia oni, ale je to len zásterka - krytie na to aby si nikto nevšimol čo sa s teplou vodou deje v Kúpeľoch
Problémom je teplá voda preto, lebo jej podľa názorov správcu kúpeľov nie je dosť.

Povedzme si to na rovinu - keby kúpele Bojnice zostávali pri svojej tradičnej kapacite pár stovák kúpeľných hostí denne, tamojšie pramene by bohato vystačili na zásobovanie toho, čo už existuje.
Do prípadu však v tomto prípade vstupuje aj ego a megalománia.
 Majiteľ väčšinového balíka akcii kúpeľov má podľa výhlásení v tlači ambíciu vybudovať z Kúpeľov Bojnice akési "Nové Piešťany" , kam by sa hrnuli tisíce zahraničných hostí s vydutými peňaženkami. Možno si myslí, že návštevníci z Arabských emirátov zanevrú na staré Piešťany a začnú húfne prúdiť do nových plánovaných hotelov kúpeľov pracovne nazývaných ako hotel Kozlišov a hotel Čajka. Môžete si ich vygúgliť na www.enviroportál.sk  

Z toho objemu plánovaných peňazí by vraj niečo kvaplo aj domácim - Bojničanom, Opatovčanom a prípadne aj neďalekým Prievidžanom. Hostia by mali platiť za nejaké služby, ubytovanie, dodávky materiálov, potravín a podobne.
To by bolo fajn, že?

Kúpele však pravdepodobne uvažujú inak, nejaké záujmy drobných podnikateľov a ubytovateľov v Bojniciach a Opatovciach majú asi na háku.
 Pre Kúpele nie je dobré, že sa šetrnejší návštevníci ubytovávajú po privátoch v Bojniciach, Prievidzi a Opatovciach. Nie je dobré ani to, že sa chodia najesť, či vypiť si mimo areálu Kúpeľov
Kúpele potrebujú, aby všetci bývali v hoteloch patriacim Kúpeľom, preto že jedine tak ich môžu okrem poplatkov za kúpanie a vodoliečebné procedúry skasírovať za ubytovanie, stravu aj všetky služby. Chceš pivko? My ti načapujeme. Chceš inú stravu ako je v jedálni? Choď do kúpeľnej reštaurácie. Chceš suveníry- my ti predáme, nemusíš chodiť do Bojníc.
Nikam nehoďte, všetko máte u nás, all inclusive!
Ale hlavne plaťte, my chceme vidieť vaše bubáčiky, vaše prašule. Len tak sa zvýši obrat aj tržby.

Takto však postupne majitelia ubytovania v privátoch na okolí, v drobných službách, krčmičkách a reštauráciách časom utrú nos. S ubytovávaním všetkých návštevníkoch v plánovaných nových hoteloch Kúpeľov postupne  vyschne pramienok peniažkov aj pre obce, ktoré dostávali od penziónov aspoň miestny poplatok 1 Euro za osobu za ubytovanie a pobyt. Hovorí sa tomu pomalé varenie žaby. Varenou žabou je v tomto prípade okolité obyvateľstvo, ktoré uverilo sľubom a sladkým rečičkám Kúpeľov.

Na to, aby ste mohli v Kúpeľoch prevádzkovať stovky nových ubytovacích miest v plánovaných hoteloch však potrebujete veľa termálnej vody.
Preto že tí hostia tam neprídu len bývať. Oni sa chcú kúpať, každý deň, v rôznych nových bazénoch a vodných atrakciách. V tých bazénoch sa musí voda meniť, alebo prinajmenšom ohrievať teplom termálnej vody, ak nechcete ohrievať plynom.
Na to treba oveľa viac teplej vody , ako sa jej používa dnes.

Lenže kde toľko teplej podzemnej vody brať? Prítoky termálnej vody do podzemia izolovanej Bojnickej kryhy nie sú bez hraníc.
Aby nikto nadmerným čerpaním teplej vody v Bojnických Kúpeľoch nerozhodil režim pramenenia tamojších prameňov ako celku, po vedeckých analýzach a štúdiách popredných hydrogeológov Inšpektorát Kúpeľov a Žriediel vydal už niekoľko krát rozhodnutie o tom, že v Bojnickej vysokej kryhe - teda v PRVOM OCHRANNOM PÁSME prameňov sa nesmie čerpať v žiadnom okamihu úhrnne viac ako 31 litrov termálnej vody za sekundu.

Na jednotlivé termálne pramene a vrty sú vydané zákonným predpisom Ministerstva Zdravotníctva maximálne povolené čerpacie množstvá.
Nájdete ich tu:
http://www.health.gov.sk/?povolenie-na-vyuzivanie-prirodnych-liecivych-a-mineralnych-zdrojov-2

Možno ste si logicky povedali: no tak dobre, a prečo si Kúpele nenavŕtajú ďalší, iný vrt ak im doterajšia nestačí?
Táto idea síce vyzerá na prvý pohľad fajn, ale v reálnom živote predpisov a nariadení je to zložitejšie.
  • Za prvé: povoľovanie vŕtania v prvom ochrannom pásme Kúpeľov je podstatne komplikovanejšie, ako hocikde inde, museli by sa dodržať špeciálne technické opatrenia - vrt by sa dosť výrazne predražil.
  • Za druhé: Ak je pre stabilitu Bojnických prameňov vypočítaný a zákonom stanovený maximálny odber 31 sekundových litrov, nový prameň vody z nového vrtu v Kúpeľoch nič zásadné nevyrieši. Ak by ste dali nový vrt v Kúpeľoch na štátne schvaľovanie, a chceli by ste z neho odoberať povedzme 10 litrov za sekundu, tak Vám to možno povolia, ale zároveň o rovnaký objem znížia povolený odber z ostatných vrtov tak, aby výsledný celkový odber neprekročil tých 30 sekundových litrov a ste tam, kde predtým. Ak vám do vane priteká teplá voda z troch rôznych vodovodných batérii, a na dne vane máte osem štupľov (vrtov a prameňov, ktorými sa vaňa vypúšťa) musíte dobre popremýšľať ako narábať s výpustami, inak vám hladina vody vo vani klesne.
  • Ak ste celkom nepochopili prímer vane s tromi prívodmi a ôsmymi štupľami musím vám dovysvetliť že tu ide o "obrátenú" pomyselnú vaňu- nádrž, ktorá má prívody teplej vody odspodu a výpusty sú umiestnené hore.  
Možno niekoho z čitateľov , ktorý uvažuje bystrejšie, napadne iné, premyslenejšie riešenie: dobre, ak teda Kúpele nemôžu brať viac termálnej vody, tak potrebujú len o niečo horúcejšiu vodu a tá potom pri doriedení s obyčajnou studenou bude dávať dosť teplú vodu pre nové plánované bazény v dostatočnom objeme. Nech teda zavŕtajú hlbšie, tam by mala byť horúcejšia voda, a bude to!

Výborný postreh, ale matka Príroda je v prípade Bojnických kúpeľov a tamojších termálnych prameňov "prešpekulovaná".
Všeobecne platná laická hydrogeologická poučka : "Ak chceš horúcejšiu vodu - vŕtaj hlbšie" v prípade Bojnických kúpeľov neplatí, je to tá výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo!

Ako sa pri vŕtaní vrtu NB 1, známejšieho ako Jesenius II ukázalo, čím hlbšie vrtári vŕtali, tým bola voda  menej a menej teplá.
Je to preto, lebo v Bojnických kúpeľoch sa mieša hlboko v podzemí studená obyčajná a horúca termálna voda.
Keď sa v Bojniciach prevŕtate cez vrstvu s ľahkou horúcou vodou, tak pod ňou sa začne do vrtu  z hornín tlačiť aj chladnejšia voda, ktorá je ťažšia. To dokázal vrt Š1 NB v srdci Kúpeľov v parku pri budove Starého Kúpeľa, ktorý je najhlbší a okolitých aj najnovší.

Je zaujímavé, že v širšom okolí Hornonitrianskej kotliny sa takýto jav chladnutia s hĺbkou pri iných vrtoch nevyskytuje, len v Bojnických kúpeľoch. Podobnú skúsenosť síce mali aj v neďalekých Bieliciach, ale tam sa im do vrtu pri veľkých odberoch začala tlačiť povrchová riečna studená voda.   Ako keby sa Príroda chcela sama ochrániť pred nadmernými odbermi vody.

Už sme v iných príspevkoch spomínali, že Hornonitrianske Bane už desiatky rokov s vlastnej iniciatívy monitorujú kontrolné vrty v okolí Bojnických kúpeľov, hoci im to neprikazuje žiadny predpis.
Je to také tradičné meranie pre vlastné dobré svedomie, pre hydrogeologickú vedu, aj pre kontrolu stavu, čo sa vlastne v oddelenej nádrži termálnej vody v Bojnických kúpeľoch deje.

Raz mesačne zoberú vzorkári auto, zápisníky, meráky a teplomery. Za jednu smenu obídu rad-radom všetky kontrolné hydrogeologické vrty v okolí Bojníc, ktoré nie sú poškodené a dajú sa merať potrebné parametre. Zmerajú a zapíšu tlak vody vo vrte alebo výšku jeho hladiny, ak sa dá, tak zmerajú teplotu vody. Spolu s údajmi o aktuálnej teplote a tlaku vzduchu tieto údaje zanesú do tabuliek. Tieto namerané hodnoty sa potom následne vypíšu do tabuliek, a tie sa odosielajú na už zmienený Inšpektorát Kúpeľov a Žriediel pri Ministerstve Zdravotníctva, ktorý
 ich vyhodnotí a dáta končia v databáze Slovenského Hydrometeorologického Ústavu.

 V pravidelných intervaloch, najmenej jeden krát ročne sa tiež odoberali a odoberajú vzorky vôd z jednotlivých zdrojov, a posielajú ich na chemické rozbory, či sa niečo nemení v zložení termálnych aj obyčajných vôd.

Desiatku rokov chodili hydrogeológovia baní takto merať aj vrty a pramene v areáli Kúpeľov, kým boli štátne.
 Všetko sa zmenilo, keď boli Kúpele sprivatizované.
Majoritný vlastník sa vyjadril, že merania vrtov a prameňov v Kúpeľoch si bude robiť na svojich pozemkoch svojimi zamestnancami, a neželá si aby sa hydrogeológovia baní na účely merania motali po Kúpeľoch.

Na rozdiel od banských hydrogeológov však merania novoustanovení kúpeľní merači svoje povinnosti asi dosť flákali, lebo pri niektorých významných prameňoch chýbajú údaje o teplote, tlaku a prietoku teplej vody za celé roky. Niekedy chýbajú všetky údaje, niekedy len niektoré, dôležité parametre.

Typickým príkladom je prameň Jazero.
Ten prameň o ktorom Kúpele posledné roky najradšej rozprávajú v médiách, že mu klesá prietok a zo zmien absolútne hlúpo a naivne obviňujú kilometre vzdialené Bane.

Tak sa pozrime na merania a záznamy Kúpeľov o prameni Jazera:
Za roky 1991 - 1996 chýbajú na SHMÚ údaje o prietoku Jazera.
 Podobne nie sú žiadne údaje o meraniach výtoku termálnej vody Jazera v rokoch 2006 - 2009.

Keď merania na zdrojoch vody v Kúpeľoch zakázali, tak s tým hydrogeológovia inej súkromnej organizácie nič robiť nemôžu. Nuž teda banskí figuranti - merači pokračovali v meraniach aspoň na iných - okolitých pozorovacích vrtoch , ktoré patria štátu a baniam.

Najlepším kontrolným hydrogeologickým vrtom na meranie parametrov žriediel teplej vody v blízkom okolí prameňa Jazero a vrtu BR2  bol vrt označený ako vrt NB7.
Tento vrt bol pozitívny na horúcu vodu, ktorá z neho vytekala prelivom, ale v hĺbke súvisel s prameňom Jazero a preto že je nižší, uberal by pri vypúšťaní vodu prameňu Jazero.
Takže NB7 patriaci baniam bol uzavretý a osadený záslepnou armatúrou na meranie tlaku a odber a meranie vzoriek. Je umiestnený na súkromnom pozemku na lúke, ktorá sa ťahá vedľa prameňa Jazero smerom k Opatovciam.
Na okolí niet lepšieho pozorovacieho vrtu na kontrolu dejov v oblasti hĺbky výverov.
Vrt NB 7 v čase, keď sa už na pozemku stavalo. Vrt je to žlté valcové - je to ochranné plechové puzdro, aby sa armatúra vrtu nepoškodila.  

Keď sa ochranné plechové púzdro odomklo a stiahlo, hlava armatúry vrtu NB7 vyzerala takto. Tlakomer ukazuje pretlak 40 metrového stĺpca horúcej vody.

Pre predstavu kde vrt BR7 je: Značkou Štart je označené Jazero s vrtom BR2. Značkou Cieľ je označený vrt NB7.  Vzdialenosť NB7 od Jazera je necelých 300 metrov.  Letecké foto z www.mapy.cz
Do roku 2012 chodievali vrt NB 7 merať banskí hydrogeológovia pravidelne. Lenže pozemok, na ktorom je vrt patriaci HBP a.s. si dlhodobo prenajali  Kúpele Bojnice a.s., a začali na ňom stavať akési budovy.
Keď boli hrubé stavby Kúpeľov na prenajatom kuse zeme dostavané, začali Kúpele robiť terénne úpravy a armatúra vrtu NB7 sa zrazu dostala pod úroveň terénu. Síce je okolo neho ochranná betónová skruž, ale jedného dňa bola skruž uzamknutá oceľovým poklopom.


Takto vyzeral vrt NB7 keď ho videli pracovníci geologického oddelenia naposledy, v roku 2012. Je uzamknutý pod tým zeleným poklopom pri stene, ochranné žlté puzdro vyhodene vĺavo. Na poklope je riadna nová FABka
Keď prišli hydrogeológovia baní merať dáta ako vždy, už sa k vrtu nedalo dostať. Kľúč majú kúpele a odmietli dať jeho kópiu s tým, že si neželajú aby vrt chodili merať banskí figuranti na pozemky Kúpeľov.(nie sú to ich pozemky, len ich majú prenajaté.)

Opakoval sa teda rovnaký scenár ako pri vrtoch v Kúpeľoch, ale tam je nárok Kúpeľov aspoň podložený právom vlastníka, je legitímny, pokiaľ majiteľ zabezpečí iný spôsob merania. To, čo platí pre produkčné vrty a pramene, však neplatí pre kontrolné vrty na sledovanie režimu podzemných vôd, a už vôbec nie je možné vzťahovať takéto nároky na pozemky v prenájme na vrt, ktorý patrí inej organizácii. Taký kontrolný vrt je totiž vecné bremeno, ktorého prevádzkovanie a využívanie musí majiteľ strpieť. Vrt samotný je v majetku HBP a.s.

Predpis hovorí že:  
Na vykonávanie prác sledovania hydrogeologických režimových meraní musí byť zo strany vlastníka pozemku umožnený vstup  (§15 ods. 1 Zákona č. 51/1988 Zb. a následných predpisov) a musí byť umožnené využívanie prístupovej cesty v predmetnej lokalite. Podobne je to napísané aj v platnom Geologickom zákone

Bane sa pochopiteľne na obmedzenia svojich vlastníckych práv sťažovali.
Nepomohli oficiálne písomné žiadosti zaslané na Kúpele Bojnice o vysporiadanie vzťahov vo veci meraní a prístupu k vrtu v majetku HBP.. Bohužiaľ nepomohli ani oficiálne sťažnosti Baní v tejto kauze na Inšpektorát Kúpeľov a Žriediel.
Konanie Kúpeľov je v rozpore aj s rozhodnutím Krajského Úradu Životného Prostredia číslo 2010 /00916-003 Hj, kde je v kapitole Povinnosti prevádzkovateľa (HBP a.s.) v bode A5 uvedené:
  • Zabezpečiť režimové sledovanie vrtu Š1 NB II a pozorovacích objektov na Bojnickej Vysokej kryhe a v Hornonitrianskej kotline podľa doterajšieho rozsahu a výsledky meraní posielať raz ročne vo forme ročnej správy Ministerstvu Zdravotníctva SR   
Ako zabezpečíte meranie pozorovacieho objektu, ktorý niekto s odvolaním na súkromné vlastníctvo okolitých pozemkov zneprístupnil?
Nasilu?
Samozrejme že o protiprávnom konaní Kúpeľov boli informované príslušné úrady.
Čo myslíte, čo sa stalo?
Ostalo "ticho po pěšině", veľmi dôležitý pozorovací vrt NB7 v rozpore s právnymi predpismi zabral majiteľ kúpeľov, a orgány Ministerstva Zdravotníctva sa na to celé akosi vykašľali.
Bane nechceli prehlbovať konflikt a tak sa dočasne stiahli.

Teraz môžeme skombinovať niekoľko úvah:
  • Keď vezmeme  do úvahy, že Kúpele dokázateľne (a viac menej bez úspechu) opakovane žiadali Inšpektorát o navýšenie povolených množstiev odberov termálnej vody,
  • k tomu Kúpele fakticky "zabrali" merací vrt patriaci Baniam, v ktorom je horúca voda pod tlakom, ale nie je to uznaný zdroj na odbery, a teda nemusí byť vybavený nejakou meracou armatúrou na odbery
  • Prečo a načo urobili Kúpele manévre smerujúce k zneprístupneniu vrtu NB7, čo tým sledovali?
  • Prečo nechcú, aby bane kontrolovali tlak vody v tesnej blízkosti kúpeľov a zdrojov vody NB2 + Jazero?
  • Čo asi skrýva šachtica Kúpeľov pri vrte číslo NB7 v súčasnosti?

Bolo by asi načim skontrolovať stav vrtu NB7 neohlásenou a opakovanou nezávislou kontrolou štátnych orgánov.
Ak je hlava vrtu hrdzavá a neporušená, podobná stavu na fotke spred 6 rokov, tak je všetko v poriadku.
Ak je však v šachtici  na hlave vrtu namontovaná nejaká nová armatúra, nové šrauby, prípadne navarené T-čko, alebo ventil,  rýchlo by sa zistilo, kto v skutočnosti potajme nenásytne cucia termálnu vodu na Hornej Nitre.
Raz sa šidlo z vreca vykľuje!

Iné blogy na podobné témy môžete čítať tu:




Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky