Translate

nedeľa 17. septembra 2017

Ešte raz k údajnému riziku "prievalu" porovnanie starých predstáv a súčasných výskumov

Motto: "Nepremožiteľná jest sila pravdy, ak je vyzbrojená svetlom poznania!"Jan Amos Komenský

Porovnajme si pre názornosť to, aké boli predstavy o geológii Bojníc v diele Dr. Hynieho, a aká je realita poznania dnes.

V dobe Dr. Hynieho bolo v Bojniciach odvŕtaných len cca 10 vrtov, s dĺžkami okolo 20 - 50 metrov

Ako si profesor Hynie s veľmi obmedzenými vtedajšími  dostupnými vedomosťami o podzemných štruktúrach predstavoval geológiu a polohu uhlia pri Bojnických kúpeľoch, si môžete pozrieť na obrázku nižšie. Takto mylne si geológiu pri Bojnických kúpeľoch dodnes predstavujú kúpele, ktoré svojimi poznatkami ustrnuli v dobe okolo roku 1950 ale ďalej vytrvalo hlásajú do sveta zastaralé a definitívne vyvrátené teórie Hynieho:


Podľa profesora  Hynie sa mali sloje lignitu (4) v hĺbke okolo 700 metrov pod povrchom dotýkať tektonických štruktúr v bezprostrednej blízkosti výverových štruktúr Bojnickej Vysokej kryhy. Všimnite si, že už Hynie považuje takzvanú Malomagurskú poruchu za značne utesnenú. Dnes vieme, že je utesnená úplne, a že nikdy nebola otvorená.

A aká je  reálna geologická situácia toho istého miesta po odvŕtaní  tisícov metrov prieskumných vrtov Geologickým prieskumom a niekoľkých hlbokých vrtov odvŕtaných  Dr. Frankom a inými
: Rez je vedený v rovnakom smere, ako Hynieho hypotetický rez hore.
Oblasť zobrazená na Hynieho hypotetickom reze je na spodnom modernom obrázku v ľavej polovici .
To čo Hynie kreslí krížikmi sú na modernom reze "tehličky"
Uhoľný sloj je na Hynieho hypotetickom reze aj na modernom reze vyznačený ako čierne úsečky.
  • Dr. Hynie si myslel, že uhoľný sloj bude smerom k Bojniciam stále hlbšie a hlbšie, až do 700 metrov hlboko  
  • V skutočnosti je sloj uhlie smerom k Bojniciam stále plytšie a plytšie pod povrchom, nikde nie hlbšie ako 300 metrov od povrchu, až nakoniec smerom k Bojnickým kúpeľom sloj mizne - vykliňuje ešte ďaleko pred bojnickými tektonikami.
Nové výskumy ukázali, že uhoľný močiar k Bojnickým kúpeľom nikdy nesiahal.

Celkovo moderný rez na základe zistení stovák prieskumných vrtov vyzerá takto.

Zo súčasného rezu vidno, že uhlie sa na žiadnom mieste nedotýka tektoník Bojnickej vysokej kryhy, naopak, už ďaleko pred nimi vykliňuje.  Nemá žiadny zmysel kopať bane smerom bližšie k Bojniciam, boli by to vyhodené peniaze, preto to baníci ani nemajú v pláne.

Tiež vidíme, že reči Kúpeľov o smerovaní dobývania ku "koreňom" bojnických prameňov je hydrogeologický a geologický blábol.
O "koreňoch" ešte porozprávame aj v samostatnom článku.

Porovnávanie hĺbky dobývania uhlia v kotline a vrcholu vrstvy s termálnou vodou v Kúpeľoch uloženou za sériou tektoník a stotožňovať ich s "koreňmi" prameňov je ďalšia excelentná diletantská kravina z škrabalskej dielne Kúpeľov Bojnice, ktorými sa pokúšajú oblbovať neinformovanú verejnosť.
 O koreňoch prameňov totiž žiadny hydrogeológ nikdy nepočul, taký termín existuje len v hlavách "alternatívcov" v kúpeľoch Bojnice. Vyhútali si aj iné geologické maškrty, nad ktorými hydrogeológovia z EÚ určite budú otvárať ústa do veľkosti vrát na stodole.

Mimochodom, vedeli ste, že vlastne dodnes ešte nikto nevie, aká hrubá je vrstva vápenca s termálnou vodou v hĺbke? Nikto ju totiž nikdy neprevŕtal až na jej podložie, kde by mali byť pod vápencami melafýry.
Je možné že Vám slová ako melafýr nič nehovoria. My máme radi čitateľov , ktorí premýšľajú kriticky a vedia si informácie dohľadať. Preto máte za domácu úlohu zistiť si ,čo to melafýr je, ak to neviete.  

V kotline by ste na prevŕtanie vodonosnej vápencovo-dolomitovej vrstvy až na jej spodok  potrebovali vrtnú súpravu schopnú vŕtať do 3000 metrovej hĺbky, a takú sem ešte nikto nikdy nedofelal.

V kúpeľoch by na to mala stačiť súprava na vŕtanie do 1500 metrov, preto že tu chýbajú kilometer až dva kilometre hrubé usadeniny nad vrstvou vápencov, ktoré sú nad termálvodonosnou vrstvou dole v kotline. V Kúpeľoch sú rovnaké vrstvy hrubé len 2 - 3 stovky metrov. Prevŕtanie vápencov a dolomitov ale doteraz nebolo nikdy urobené ani tu.

 Kúpele to vŕtanie určite neurobia, nikdy za dvadsať rokov od privatizácie nič hlbšie ako pár desiatok metrov nenavŕtali, zato však jeden cudzí vrt zabrali a keďže im to zatiaľ prešlo, teraz majú chuť na ďalší.

Keď Kúpele tárajú blafy o "koreňoch" prameňov a "dotyku uhlia s Malomagurskou poruchou" - všimli ste si, že za tie roky nikdy nikde nič konkrétne neukázali do televízie, ani novinárom tiež neukázali žiadny obrázok, rez, schému?
Keď o tom najbližšie zase raz začnú, treba sa pýtať, nech ukážu svoje "expertné" rezy geologickými štruktúrami.

Hornonitrianska kotlina je geologicky a vrtne  najpreskúmanejšou vnútornou kotlinou Karpatského oblúka v celej Európe, a geológovia majú vo veci nemožnosti ohrozenia prameňov v Bojniciach jasno. Bane pramene v Bojniciach ohroziť nemôžu
Samozrejme Kúpele Bojnice vždy budú mať svoju "alternatívnu pravdu", preto že rozum nikomu nepribúda ani skrz vek, ani cez funkcie.

Existuje jeden s Murphyho zákonov: "Môžeš hoci 100 krát vedeckými dôkazmi vyvrátiť vymyslenú hlúposť, aj tak sa vždy nájde skupina hlupákov, ktorá blbosti bude  skalopevne veriť" 

Je len a len na VÁS, či chcete byť v skupine blbomilov.     

Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky