Translate

streda 15. mája 2019

Keď zlodej kričí: Chyťte zlodeja!

Poznáte to staré príslovie, nie?
Ak niekto na verejnosti hlasno vykrikuje "Tamto je zlodej! Chyťte ho!, zlodeja jedného!"  tak sa často stáva, že tesne predtým ako začal vykrikovať, on sám potichúčky niečo pajzol , a teraz potrebuje odviesť pozornosť verejnosti a v nastalom zmätku sa nenápadne vytratiť.

Že to takto často funguje v spoločnosti dodnes, všetci vieme.
ilustračný obrázok z internetu
Zopakujme si ešte raz:
Bane majú na svojom vrte Š1 NB II namontovaný snímač tlaku, teploty a čerpaného množstva termálnej vody na účely získavania tepla pre ohrievač vzduchu a skleník. Tento snímač nemá žiadne softvérové obmedzenie hornej hranice merania prietoku.
Automatický snímač na vrte baní odosiela namerané hodnoty do informačného systému baní, a zodpovední poverení pracovníci potom raz mesačne posielajú správu na Inšpektorát Kúpeľov a Žriediel pri ministerstve Zdravotníctva SR. 
Takže pre úrad, ktorý prideľuje jednotlivým organizáciám povolené množstvá čerpania termálnej vody nie je žiadny problém kontrolovať, či bane využívajú termálnu vodu v ten ktorý týždeň, aj to aké je množstvo využitej teplej vody z vrtu .

Nezaškodí zopakovať si ešte raz aj to, že Kúpele Bojnice majú na čerpanie liečivej termálnej vody povolené 4 vrty, a k tomu dva vrty na používanie obyčajnej termálnej vody pre kúpalisko Čajka. Automatické merače na dvoch zo štyroch vrtov na liečivú termálnu vodu kúpele namontované nemajú, . Keď snímače kúpeľov náhodou fungujú, tak sú softvérovo nastavené na meranie prietoku maximálne 10 litrov za sekundu.
Preto merače odberov termálnej vody v Kúpeľoch Bojnice ukazujú aj pri čerpaní povedzme 30 litrov za sekundu stále len odber 10 litrov za sekundu.
 To je to isté, ako keby ste mali doma merač vody na potrubí nejakým silným magnetom upravený tak, aby nemeral správne.
Zo zákonov a predpisov Slovenskej republiky síce vyplýva, že každý odberateľ termálnej vody má povinnosť merať teplotu, tlak a čerpané množstvo termálnej vody z podzemia na každom vrte schválenom na odber termálnej vody na dennej,týždennej a mesačnej báze, ale je tu zároveň aj možnosť robiť tieto merania "ručne" teda odčítaním na meracích prístrojoch, zapísať ich do formulára a tento raz mesačne odoslať na IKŽ.
Ako všetci vieme, tužka a formulár znesú všetko, takže bez kontroly si do tabuliek môžete zapisovať hocičo, aj nepravdivé údaje.

O tom, že Kúpele Bojnice kúpou pozemku a obstavaním zhlavia vrtu znemožnili banským hydrogeológom prístup na merania parametrov tlaku, zloženia a výšky hladiny na vrte v Opatovciach nad Nitrou, ktorý ani nie je schválený na odber termálnej vody, sme písali TU: https://baneatermalnavoda.blogspot.com/2017/09/ako-kupele-bojnice-vrty-kradnu.html

Ohľadom urobenia si obrazu toho, kto na Hornej Nitre čerpá viac termálnej vody ako je dovolené štátnou vyhláškou príslušným úradom, si ešte odcitujme vyjadrenie z práce Mgr. Daniela Marcina, PhD. a 21 členného kolektívu ŠGÚDŠ s názvom : "Záverečná správa úlohy Regionálne hydrogeotermálne zhodnotenie fatrika Rudninanskej kotliny z Júla roku 2011, ktorý vydal Štátny Geologický Ústav Dionýza Štúra v Bratislave:

Na strane 226 v nej kolektív autorov píše:
"Je tiež potrebné pozorne sledovať vplyv nadmerného odberu zo zdroja BR-1 ako aj vplyv exploatácie vrtu Š1 NBII. Na vrte BR-1 je povolené odberné množstvo 5,7 litra za sekundu, pričom odber z tohto vrtu sa počas obdobia 2007 - 2010 pohyboval v intervale 6 - 10 litrov za sekundu. "   

Na vysvetlenie:
Vrt Š1 NB II patrí baniam a je monitorovaný elektronicky a má tiež riadne platné povolenie na odbery termálnej vody. V lete sa prakticky nevyužíva, preto že na temperovanie skleníkov v letných nociach bohato postačuje teplo odoberané z 20 stupňov teplej banskej vody čerpanej na povrch hneď vedľa  geotermálneho vrtu.

Vrt BR1 je v Bojnických kúpeľoch a je to jeden zo štyroch povolených odberných zdrojov horúcej vody klasifikovanej ako zdroj liečivej prírodnej termálnej vody. Využíva sa celý rok, v lete najviac.

Práca kolektívu ŠGÚDŠ nám  poskytuje dosť jasný dôkaz o tom, že Kúpele Bojnice nehrajú podľa pravidiel, a prinajmenšom po dobu 3 rokov čerpali z svojho vrtu v priemere viac, ako im dovolil štátny predpis - povolenie na odber termálnej vody. Povolenie na odber je vystavené po konzultácii  s Inšpektorátom kúpeľov  a žriediel, na základe vedeckých výskumov kapacít možnej výdatnosti vody z vrtov, To prekračovanie obmedzení čerpania liečivej vody bolo podľa Dr. Marcina  niekedy až dvojnásobné, dokonca aj trojnásobné voči povoleným odberom. 

Už sme spomenuli, že v Bojniciach sú na malej rozlohe blízko seba vrty a ich teplé vody navzájom súvisia a ovplyvňujú sa navzájom.
Ak priveľa čerpám v jednom vrte Kúpeľov, na výdatnosti v inom vrte v kúpeľoch alebo termálnom jazierku sa to musí prejaviť, a aj sa v praxi prejavuje.
Do malej vane s jedným malým prívodným kohútikom nemôžete postaviť tri čerpadlá a čakať že keď ich všetky pustím, hladina vody sa nezačne znižovať, aj keď voda doteká z kohútika. Ak je prítok menší ako celková spotreba, hladina a tlak sa znižuje.

Problémom ľudí, ktorí nedodržujú predpísané pravidlá je zvyčajne to, že tak nejako predpokladajú, že ani všetci ostatní okolo tiež nedodržujú pravidlá.
To je kapitálny omyl.
Vždy sa nájde niekto, kto ich dodržuje.

Keď sa zverejnia všetky údaje, grafy čerpania a existujúce vedecké práce na tému Bojnických termálnych vôd, niekto bude otvárať oči ako výr ušatý.
Takých nepriestrelných dôkazov, že jeden z partie hry o teplú vodu je falošný hráč, totiž existuje vo vedeckých prácach o termálnych vodách na Hornej Nitre viacej.


Tak kto teda kradne štátu termálnu vodu?
 Kto pracuje na tom, aby pramenná sústava Kúpeľov Bojnice spela ku kolapsu?

Odpovedať si budete musieť sami.

My vám zatiaľ povieme, že pravda nakoniec vždy vypláva na hladinu a to platí aj pri teplej vode.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky