Translate

utorok 14. mája 2019

Aké sú motívy na šírenie hoaxov kúpeľmi Bojnice

Kúpele Bojnice sa prostredníctvom svojich nohsledov a nohslediek stále snažia zásobovať noviny, rádiá a televízie svojimi hoaxmi, ako sú ich pramene ohrozované zlomyseľnými baníkmi.

Proti ich laickým teóriám ale úplne jednoznačne hovoria výsledky  hydrologických ,hydrogeologických a geologických výskumov za posledných 70 rokov.

Od roku 1950 až do súčasnosti bolo vypracovaných viac ako 70 vedeckých odborných prác veľkého rozsahu, ktoré sa zaoberajú tematikou možnosti/nemožnosti ohrozenia termálnych prameňov v Bojniciach. Vychádza to takmer na jeden vedecký výskum a záverečnú správu ročne v priemere.

V dnešnej dobe má slovenská veda v tejto otázke "ohrozovania" jasno. Baníctvo na Hornej Nitre nemôže a ani nevie ohroziť pramene v Kúpeľoch Bojnice.

Možno si teda položíte otázku:  "A prečo to teda Kúpele Bojnice prostredníctvom svojho riaditeľa stále opakujú? Aký majú motív? "

Jeden z hlavných motívov šírenia hoaxov je tento:

Kúpele Bojnice sú vo svojom rozlete a ambíciách brzdené kapacitami výdatnosti svojich zdrojov termálnej vody.

 Predpis Inšpektorátu Kúpeľov a Žriediel pri Ministerstve Zdravotníctva povoľuje v Bojnických kúpeľoch maximálny odber (spolu zo všetkých prameňov) - umelých vrtov aj prirodzených výverov teplej vody - ktoré majú k dispozícii , najviac 30 litrov termálnej vody za sekundu.

Hranica odberu 30 litrov za sekundu bola stanovená štátnou komisiou odborníkov na základe dlhodobých výskumov a čerpacích pokusov na ich skupine prameňov v takzvanej Bojnickej kryhe. Ak sa pri dlhodobých čerpacích pokusoch čerpalo z niektorých prameňov viacej ako bola ich výdatnosť, začali množstvá teplej vody vytekajúcich z niektorých vrtov klesať. Pramene sa na Bojnickom "ostrove" výverovej oblasti začali vzájomne ovplyvňovať, čo je nebezpečný stav, preto že rovnováha výtokov je v každej pramennej sústave veľmi dôležitá.

Nadmerným čerpaním vybraných vrtov by  mohlo dôjsť k úplnému rozvratu ich žriedelnej sústavy, na čo vo svojich správach z výskumov upozorňujú opakovane renomovaní hydrogeológovia, najväčšie kapacity vo svojej dobe.
Výskum hydrogeológie sa totiž v časoch socializmu nezadával žiadnym nováčikom v odbore, vlastnosti zdrojov teplých vôd skúmali ľudia, ktorí mali odvŕtané desiatky až stovky kilometrov podzemných vrtov .
  Rozkolísanie výdatností ostatných prameňov čerpaním jedného či dvoch bojnických prameňov znamená jednoznačne to, že pri čerpacích pokusoch sa dosiahla alebo presiahla hranica kapacít prírodných zdrojov, a teda termálna voda nestíha dotekať z bližších či vzdialenejších zdrojov horúcej vody popod zem.
 Tieto výskumy boli robené v Kúpeľoch Bojnice od 60tich rokov 20. storočia až po 90te roky 20. storočia , teda za socializmu - to si treba zapamätať.
Ambiciózne plány Kúpeľov hatí teda objem pritekajúcej termálnej vody - prírodné obmedzenie - hlbiny viacej teplej vody v tejto skupine výverov a vrtov proste nemajú.
Prírodné pomery sa nedajú obalamutiť ani znásilniť, to tuší aj terajší majiteľ Kúpeľov - jeden z mnohých pred ním a určite nie posledný v rade.

Preto sa Kúpele Bojnice po privatizácii kúpeľnej oblasti začali obzerať po inom doplnkovom zdroji termálnej vody. Do oka im padol vrt Š1NB 2 ktorý ešte v 80tich rokoch navŕtali a majú v správe Hornonitrianske Bane a ich predchodca.

Predstava kúpeľov bola taká, že by sa Bane a Kúpele o vodu z tohoto vrtu "podelili" , a kúpele by si natiahli rúry z horúcou vodou 6 - 7 kilometrov cez polia, poddolované územie, cez rieku Nitra a cez Opatovce nad Nitrou až do Kúpeľov Bojnice, kde by mohli vybudovať ďalšie bazény a liečebné domy.

To kde narazila kúpeľná kosa na banský kameň, a čo kosu strašne urazilo, je fakt, že bane už vtedy mali plány na iné využívanie termálnej vody z zo svojho vrtu  - chceli s touto vodou ekologicky ohrievať v zimnom období banské vetry aby sa naplnila dikcia banských predpisov, a existovali už aj plány na využívanie geotermálnej energie na moderné poľnohospodárske účely celoročného pestovania zeleniny.

S plánmi a návrhmi na "delenie" termálnej vody, ktorá im nepatrí,  teda Kúpele u Baníkov nepochodili a opakovane odišli s dlhým nosom.
Preto si zrejme vedenie  kúpeľov Bojnice vymyslelo, že mediálnym tlakom bane ohrozí, alebo pri troche šťastia bane skončia, a potom presvedčí politikov, aby vrt s termálnou vodou, ktorý Kúpele nenavŕtali ani nikdy nevlastnili,  bol "pridelený" na využívanie Kúpeľom Bojnice.
V podstate teda Kúpele Bojnice chceli vrt baní "znárodniť" alebo jemnejšie povedané "prevziať do správy".
Ilustračný obrázok z internetu nazvaný Water thief
Kúpele možno tiež dúfali, že sa obchodný plán s pestovaním paradajok nevydarí, ale ekonomika a dopyt na trhu ukázali, že paradajky s prirodzenou farbou, chuťou a vôňou, ktoré nie sú ako umelá hmota dozretá v kamióne pomocou plynu etánu, sa predávajú výborne. Ešte sú len vo forme kvetových strapcov na rastlinách, a už sú zajednané na predaj mesiace vopred.

Keď plán "delenia"  nevyšiel, nastúpil plán B - očierňovať bane, ohadzovať ich špinou, bomardovať médiá výmyslami o ohrozovaní, ktoré vedci vylučujú. Našli si aj jedného spojenca, ktorý v Bojniciach robil diplomovú prácu v odbore, a ktorý je dnes politikom - poslancom, preto že v odbore si prácu nenašiel a možno ani nechcel.
Každý vedec by mal ctiť prácu svojich predchodcov, a ak s ich závermi nesúhlasí, mal by výsledky vedeckých prác vyvrátiť alebo nahradiť vlastným vedeckým výskumom, ktorý dokáže opak.
V hniezde každej odbornosti sa však občas uliahne aj nenásytné kukučie mláďa.

Ilustračný obrázok z internetu

Myslíte si, že ten plán na "prevzatie" vrtu baní Kúpeľmi sme si vymysleli?
Tak si prečítajte toto: predposledný odstavec dole

Pán riaditeľ kúpeľov tam píše o snahe dohodnúť sa na odbere vody z vrtu Š1 NB II

rovnaký článok s iným názvom vyšiel aj na portáli https://www.hlavnespravy.sk/turizmus-kupele-bojnice-planuju-nove-investicie-za-150-milionov-eur/46734

V oboch článkoch  z roku 2012 sa píše citujeme:" Podľa Eliaša začiatok stavebných prác predpokladali už niekoľko rokov dozadu. "Problémom bola a stále je termálna voda, ktorá by sa mala dopraviť z prievidzského územia ležiaceho pod úrovňou morskej hladiny. Vrt, z ktorého sa táto voda čerpá, je na území Hornonitrianskych baní a doteraz sme sa nevedeli, bohužiaľ, napriek niekoľkým rokovaniam dohodnúť na spoločnom odbere vody z tohto termálneho priestoru," dodal Eliaš." 

Takže posledné roky Bojnické Kúpele tvrdia, že Hornonitrianske bane im "kradnú" termálnu vodu. 
Predstavme si na chvíľu hypoteticky, že by Bojnické Kúpele  po nejakej dohode s baňami termálnu vodu z vrtu Š1 NB II naozaj odoberali. 

To by potom "kradli vodu" sami sebe, ale to by bolo v poriadku ????

Pani Logika si v Kúpeľoch Bojnice niekde v kúte trieska hlavu o stenu! 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky