Translate

nedeľa 17. septembra 2017

Ako sa minerálna voda klasifikuje a prečo nie je jedno, ako zaradíte vodu

Nie je voda ako voda.
Niektoré  zo zeme vyvierajúce vody sú teplé, iné studené, niektoré sú mineralizované, iné nie. Niektoré dokážu pomáhať pri liečbe, iných môžete vypiť hektolitre a nič vám to nepomôže, skôr uškodí.
  
Teplá a iná minerálna voda zo zeme vyvierajúca preto musí byť nejako klasifikovaná, musí mať nejaké ochranné pásma prameňov a musí mať pridelené maximálne čerpacie množstvá jednotlivých odberateľov.

Klasifikácii termálnej vody je skoro toľko, ako je vlastností vody:

napríklad:
  •  podľa teploty
  • podľa zloženia
  • podľa použitia
  • podľa druhov
  • a ďalších
O klasifikácii podzemných vôd nájdete veľa materiálu napríklad v tejto bakalárskej práci dnešnej Ing. Zuzany Chlebcovej tu:

http://crzp.uniag.sk/Prace/2010/C/508F172B4F914EB0B677D4F928BF995B.pdf

Zákon č. 538/2005 Z. z. hovorí že:
Minerálna voda je podzemná voda s originálnym pôvodom akumulovaná v prírodnom prostredí, vyvierajúca na zemský povrch z jednej alebo viacerých prirodzených alebo umelých výstupných ciest, ktorá sa odlišuje od inej podzemnej vody najmä
- svojím pôvodom,
- obsahom stopových prvkov,
- obsahom a charakterom celkových rozpustených tuhých látok presahujúcich 1 000 mg.l-1
 alebo obsahom rozpustených plynných látok presahujúcich 1 000 mg.l-1 oxidu uhličitého, alebo najmenej 1 miligram sulfánu (sírovodíka) na liter, alebo
- minimálnou teplotou vody v mieste výveru 20 °C. Za minerálnu vodu sa ale nepovažuje napríklad banská voda, hoci máva od okolitých hornín často teplotu vyššiu , ako hraničných 20 stupňov.
Ilustracna fotografia z Pixabay.com

Prírodná liečivá voda je minerálna voda, ktorá pre svoje zloženie vhodné na liečenie bola uznaná Štátnou kúpeľnou komisiou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky /ďalej len „Štátna kúpeľná komisia“/ podľa tohto zákona /§ 5 a nasl./.

Prírodná minerálna voda je mikrobiologicky bezchybná podzemná voda vyvierajúca na zemský povrch z jednej alebo viacerých prirodzených alebo umelých výstupných ciest, ktorá spĺňa kvalitatívne požiadavky podľa zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov a 28. Hlavy Potravinového kódexu bola uznaná Štátnou kúpeľnou komisiou podľa zákona č. 538/2005 Z. z. /§ 5 a nasl./. Je určená na použitie ako potravina a na výrobu balených prírodných minerálnych vôd.
Od obyčajnej pitnej podpovrchovej vody sa  prírodná minerálna voda odlišuje charakteristickým pôvodným obsahom minerálov, stopových prvkov alebo ich častí, ako aj fyziologickým účinkom a jej pôvodným stavom.

 Toľko hovoria naše predpisy.

Už sme si v jednom z blogov povedali, že Bojnická liečivá minerálna voda má obsah minerálov 500 – 700 mg/liter, čo vlastne fakticky nespĺňa požiadavku na uznanie za minerálnu vodu , kde sa zvyčajne vyžaduje obsah rozpustených minerálov aspoň 1000 mg/liter.
 V skutočnosti Vaša minerálka v PET fľaši, ktorú obvykle pijete, má pravdepodobne podstatne vyšší obsah minerálnych zložiek, než Bojnická teplá voda z kúpeľov. Skontrolujte si to na etikete Vašej minerálky - spočítajte miligramy aniónov a katiónov. 

Nie každá minerálna voda je liečivá a nie každá liečivá voda musí byť minerálna.

Vyhláška 538/2005 hovorí že:
 Minerálnu vodu možno uznať za prírodnú liečivú vodu, ak sú počas najmenej piatich rokov preukázané jej liečivé účinky v balneologickej praxi a spĺňa požiadavky ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý vydá ministerstvo zdravotníctva.
 Liečivé účinky možno považovať za preukázané aj vtedy, ak boli takéto účinky overené dlhodobou balneologickou praxou pri využívaní vôd s podobnými fyzikálnymi, chemickými a fyzikálno-chemickými vlastnosťami.

Máte v tom guláš, a zdá sa vám, že Prírodná Minerálna voda je to isté ako Prírodná liečivá voda a to je zároveň termálna voda? 
  
Vysvetlíme si to teda inakšie : na príklade 
Pokiaľ užívateľ prameňa alebo vrtu nepožiada o uznanie minerálnej vody za prírodnú liečivú vodu, táto zostáva obyčajnou minerálnou vodou, ak je studenšia ako 20 stupňov, alebo je obyčajnou termálnou vodou, ak má teplotu vyššiu ako 20 - 25 stupňov. Slovo obyčajná minerálna či termálna voda je terminus technicus - znamená "nie liečivá"

Obyčajnú termálnu vodu môžete použiť pre účely kúpalísk, pre kúrenie, alebo na čokoľvek iné, čo vám odobrí IKŽ a Kúpeľná komisia schválením a prejednaním oficiálnej žiadosti. Po použití musíte ale napríklad obyčajnú termálnu vodu ochladiť, a až takú vychladnutú ju môžete vypúšťať do povrchových vôd.
V niektorých prípadoch Kúpeľná komisia  na základe hydrogeologického výskumu prikáže vodu do jej "nádrže" vo vrstvách hornín v hĺbke znovu vtláčať - čo je realizované v praxi napríklad v Podhájskej, kde je voda vysoko mineralizovaná, slaná a jej púšťanie do potoka či rieky by zabilo väčšinu organizmov.

Ak chcete používať teplú vodu na liečenie v štátnych alebo súkromných kúpeľoch, využívať ju na terapiu ľudí - a teda dostávať náklady liečenia preplatené od štátnej alebo súkromnej zdravotnej poisťovne - musíte mať vodu z konkrétnych zdrojov, vrtov alebo prameňov, klasifikovanú ako prírodnú liečivú vodu. 

Prírodná liečivá voda je vyšší level ako obyčajná termálna voda.
 Niečo ako závodné auto medzi obyčajnými osobnými autami.

Povedzme, že ste fanúšik závodenia na autách, máte dosť peňazí na kúpu nadupaného závodníckeho auta, alebo si lepšie sériové auto prerobíte na závodné auto.
Na to, aby ste s ním mohol pretekať, musíte mať na auto homologáciu - teda štátne na papieri uvedené potvrdeniezatriedenie auta ako závodného.

Tak, keď už máte auto homologované ako závodné, môžete na ňom pretekať. Musíte ho samozrejme udržiavať v čo najlepšom stave a vysokom výkone, ak nechcete byť vždy posledný.

Je tu ale jeden výrazný háčik - skôr háčisko!

So závodným autom nesmiete jazdiť normálne po ceste, nemôžete na ňom voziť ani rodinu do supermarketu, nikdy si naň nemôžete namontovať ťažné zariadenie a nemôžete si na ňom napríklad voziť materiál na stavbu. Preto že je pretekárske.
Môžete na ňom LEN PRETEKAŤ, a hotovo.

Keby Vás pretekanie prestalo baviť, už auto nedokážete jednoducho "odhomologovať", je ho ťažko spätne preklasifikovať na normálne cestné rodinné vozidlo.


Podobne je to aj s prírodnou liečivou vodou.
Ak ju raz máte klasifikovanú ako prírodnú liečivú vodu, nesmiete ju potom používať na nič iné, než na liečenie.
Nesmiete ju púšťať do obyčajného kúpaliska alebo wellnesu.
Nesmiete využívať tepelnú energiu prírodnej liečivej vody na kúrenie, a to ani po jej použití na liečebné procedúry.
Nesmiete ju plniť do fľašiek a predávať ako minerálku, preto že predaj prírodnej liečivej vody na trhu podlieha rovnakým predpisom ako predaj liekov a liečiv.

Toto všetko vo svojej hydrologickej naivite Kúpele Bojnice nevedeli, a mysleli si že môžu s liečivou vodou zaobchádzať ako sa im bude hodiť, a preto posielali kdekade návrhy kadejakých projektov.
To bolo veľmi detinské.

Pred pár rokmi predložili kúpele Bojnice projekt plniarne minerálnej vody z prírodného liečivého zdroja. Vyhľadajte si na internete tlačové zmienky o bojnickej plánovanej minerálke Ivanka.
Samozrejme , že tento projekt IKŽ zamietlo, preto že je v rozpore s predpismi ako sa má nakladať s prírodnými liečivými zdrojmi vody.

Neskôr Kúpele Bojnice podali druhú žiadosť, tentokrát na zdroje vody BR6 a PA7, ktoré nie sú liečivé, ale z nich by podľa najnovšieho projektu údajne chceli zásobovať bazény nového welness hotelu.  Tieto dva vrty majú povolený odber spolu 5 litrov za sekundu, čo bude sotva stačiť pre 5 nových bazénov, nieto ešte na plnenie do fliaš.

Viac tu:
http://www.enviroportal.sk/sk_SK/eia/detail/plniaren-mineralnej-vody-kupele-bojnice

Potom prišli Kúpele s nápadom že by so zbytkovým teplom liečivých prírodných zdrojov (Jesenius II, BR2, Starý prameň a BR3) mohli vykurovať svoje hotely.
Tento projekt IKŽ  a Kúpeľná komisia taktiež zamietli, a uložili Kúpeľom povinnosť použitú liečebnú vodu zneškodňovať a predpísaným spôsobom likvidovať.
Na účely kúrenia totiž možno použiť len obyčajné termálne vody, nie tie, ktoré sú klasifikované ako  liečivé.

Kúpele Bojnice sa dostali do pasce, vystavanej ešte Baťovcami, ktorí si zatriedenie najhorúcejších Bojnických prameňov ako prírodných liečivých zdrojov vydupali.

Už sa normálnou cestou nedá horúce pramene preklasifikovať z liečivých na obyčajné.
To by museli vybaviť Kúpele, a asi by ťažko vysvetľovali svojim bývalým pacientom, že ich liečili obyčajnou teplou minerálkou, nie liečivou prírodnou vodou.
Tiež by sa o svoje úhrady liečebnej starostlivosti asi začali spätne zaujímať aj štátne a súkromné zdravotné poisťovne.

Z pravidla, že čo je raz z podzemných vôd klasifikované ako liečivé, to sa už ťažko preklasifikuje, samozrejme existuje niekoľko výnimiek, ktoré pravidlo potvrdzujú.

Napríklad pri prameňoch bývalých kúpeľov Vyhne alebo pri prameňoch kúpeľov v Oravskej Polhore.
Tu boli pôvodne pramene za Rakúsko-uhorska uznané - klasifikované ako liečivé prírodné zdroje, a využívali sa na liečenie pacientov.
Oboje tieto kúpele však zhoreli, a boli vyrabované miestnymi obyvateľmi, ako kúpele úplne zanikli.
Vyhnianske kúpele boli zničene na konci II svetovej vojny, Oravské boli zničené ešte na konci I. svetovej vojny.
Z Vyhnianskych kúpeľov sa po obnove stalo obyčajné kúpalisko pre verejnosť so železitou vodou, dnes tam stojí malý akvapark a v okolí niekoľko wellness hotelov. Vyhnianska voda bola koniec koncov slabou mineralizáciou dosť podobná Bojnickej termálnej vode, až na vyšší obsah železa. To že sú vody vo Vyhniach a v Bojniciach podobného zloženia nie je náhoda, Vyhnianske termy vyvierajú z vrstvy vápenca, ktorý vznikol v rovnakej dobe ako tá vrstva, z ktorej v Bojniciach tiež vyviera horúca voda.
 Oravsko-polhorské studené slané kúpele sú v súčasnosti podľa posledných správ opäť obnovované.

Treba si preto dobre rozmyslieť, ako si dáte vodu vyvierajúcu z prameňov alebo vrtu klasifikovať, aby ste to potom neľutovali.

Napríklad v už zmienenej Podhájskej by mohli byť teoreticky zriadené liečebné kúpele, preto že ich voda je naozaj vysoko mineralizovaná, nad 3 gramy na liter, má unikátne slané zloženie a skutočne vysokú teplotu. Je tam k dispozícii aj bazén so surovou ochladenou slanou minerálkou, nie len filtrovaná voda.
Bez problémov by tamojšia Podhájska takmer vriaca slaná voda mohla byť klasifikovaná ako prírodná liečivá voda, keby o to majiteľ vrtu požiadal. Balneologická štúdia by liečivé účinky určite potvrdila.

Tamojší podnikatelia sa však radšej vydali cestou klasifikácie svojej vody ako horúcej minerálnej vody, a preto že takto ju môžu bez veľkých obmedzení využívať na kúpanie , kúrenie domov aj tamojších skleníkov , môžu z nej odparovať,  vyrábať a predávať kúpeľnú soľ, a tak ďalej a tak podobne, čo by s prírodnou liečivou vodou robiť nemohli.

Povedzme si  na rovinu: keď Kúpele Bojnice alebo poslanci niektorých strán pre médiá rozprávajú o tom, že voda používaná na ohrev skleníkov v Laskári je vraj plytvanie liečivou unikátnou vodou, tak všetci trieskajú somariny.
Voda vrtu v Laskári je z iného zdroja, než tá Bojnická, nikdy nebola použitá na liečenie, ani nebola skúmaná z balneologického hľadiska, ani nie je tak klasifikovaná.
To rovnako dobre môžu Kúpele Bojnice laicky vyčítať Patinčanom, že unikátna "liečivá" voda v Patinciach sa z vrtov rovno leje do rybieho jazera. Leje sa, lebo sa liať môže. Nie každá horúca voda je automaticky liečivá - iba keď je takto klasifikovaná na základe podkladov štátnych úradov  .

 V zmysle našej legislatívy sa pri vode z vrtu Š1 NB II jedná o termálnu stredne mineralizovanú vodu, a je len na majiteľovi vrtov, či sa v nej budú kúpať ľudia, alebo sa použije na pestovanie zeleniny.
Cez zeleninu sa minerály z vody v skutočnosti dostanú do ľudských organizmov oveľa jednoduchšie, než nejakým kúpaním sa v riedkej Bojnickej vode.



Podobne ladený článok z Plusky nájdete tu:
http://www.pluska.sk/izdravie/liecba/ake-mineralne-pramene-skutocne-liecia-sviatkujte-overenych-kupeloch.html


Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/



 


 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky