Translate

sobota 16. septembra 2017

Kto je vlastníkom termálnej vody a kto o nej rozhoduje

Kúpele Bojnice sa rady vyjadrujú o vode, ktorá vyviera hore na Vysokej Kryhe, ako o SVOJEJ VODE.
Skutočnosť je taká, že vlastníkom vody je úplne iný subjekt.

Vzťahy k vlastníctvu vôd určuje základný Zákon štátu - ÚSTAVA Slovenskej Republiky , čo je zákon číslo 460/1992 Zbierky zákonov, v Článku 4 Ustavy sa uvádza nasledovné:

 Nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej Republiky.

To znamená, že štát prostredníctvom svojich ministerstiev, orgánov a odborných komisii určuje:
  •   ako, kedy, a kde sa toto vlastníctvo štátu využije, včítane posudzovania toho, čo je, a čo nie je liečivá voda v zmysle platných technických noriem, rovnako ako
  •  štát prostredníctvom odborných komisii určuje aj to, akým spôsobom a na aké účely budú tieto prírodné zdroje (termálne vody) efektívne využité. Komisie sa neriadia chcením a vôľou užívateľov prameňov a vrtov, ale výsledkami vedeckých skúmaní a závermi výskumných prác
Na Slovensku o termálnych prameňoch, ich využití a povoleniach rozhoduje samostatná odborná komisia : Kúpeľná Komisia zaradená pod Ministerstvom Zdravotníctva SR. 
Táto komisia určuje aj ochranné pásma liečivých prírodných zdrojov. Toto určovanie sa robí na základe vedeckých záverov z hydrogeologického prieskumu a dlhodobých výskumných programov. 

Podkladmi pre návrhy a záverečné rozhodnutia komisii sú výsledky geologickej a hydrogeologickej vedy, čerpacích pokusov, dlhodobých meraní. Nie nejaké tušenia a rádoby-chcenia.

Keby to tak nebolo, každý privatizér kúpeľov alebo vlastník spoločnosti by mal veľké oči a skúšal by si presadiť také ochranné pásmo svojich prameňov, ktoré by pokrývalo pomaly štvrť republiky.

Každý prevádzkovateľ kúpeľov, ktorý "nemá oči",  ani ohľady na iných užívateľov, by žiadal od štátu maximálne odbery teplej alebo obyčajnej vody zo svojich zdrojov, kašlúc na to, čo to zo zdrojmi a zásobami vôd spraví.  Preto tieto veci ohľadom povrchových a podzemných vôd musí regulovať štát. 

       V súčasnosti sú v médiách spochybňované vedecké práce a posudky troch generácii odborne spôsobilých hydrogeológov ktorí skúmali hydrogeológiu Bojníc a Hornej Nitry. Sú spochybňované zo strany laikov a pseudoodborníkov bez odborných znalostí ako tzv. „alternatívne fakty“ šírením  „pocitu ohrozenia z toho, čo by sa mohlo stať, keby nebolo keby“.
       Práce zamerané na problematiku hydrogeológie prameňov Bojnických kúpeľov, ich možného ovplyvnenia ťažbou uhlia v Nováckej panve spracovávali poprední hydrogeológovia svojich generácii od roku 1940 až do roku 2015.
       Tieto práce - ich závery boli prednášané na početných odborných konferenciách, kde boli v mnohých prípadoch oponované inými špecialistami v odbore s iným odborným názorom, až kým nedošlo ku  konsenzom najlepších odborníkov a ďalších špecialistov s príslušnými štátnymi skúškami a oprávneniami v odbore.

Spochybňovaním výsledkov odborných prác troch generácii výskumníkov je spochybňovaná aj hydrogeologická veda samotná, jej metódy výskumu ako celok, laikmi - trpákmi sú spochybnené odborné kompetencie Štátneho geologického ústavu D. Štúra a ostatných odborne spôsobilých fyzických a právnických osôb v oblasti hydrogeológie a geologických vied.
Rovnako sú laickým popieraním poznatkov hydrogeologickej vedy spochybňované kompetencie Kúpeľnej komisie Ministerstva Životného Prostredia, Ministerstva Hospodárstva a samozrejme je spochybnená aj odbornosť Inšpektorátu Kúpeľov a Žriediel pri Ministerstve Zdravotníctva SR a jej výkonného orgánu .

Mnohí z špecialistov s príslušnými štátnymi skúškami a oprávneniami v odbore ktorí sa podrobne zaoberali hydrogeológiou Hornej Nitry, sú vysokoškolskými pedagógmi na popredných slovenských  univerzitách.
Osoby nekompetentné, bez geologických oprávnení a skúšok však majú v médiách so svojimi „tušeniami a obavami“ podstatne väčší priestor ako názory odborníkov.
Kúpele nepriamo naznačujú, že Kúpeľná Komisia by mala byť partia korumpovateľných úradníkov, ktorá v prípade termálnej vody na Hornej Nitre hopká ako bane zapískajú, preto že už niekoľkokrát v zmysle platných predpisov a hydrogeologickej vedy táto komisia zamietla rôzne uletené návrhy Kúpeľov.
Kúpeľná komisia však v skutočnosti pozostáva z hydrogeológov, balneoterapeutických odborníkov, zástupcov Odborového zväzu pracovníkov v kúpeľných zariadeniach, a zväzu kúpeľných miest a obcí Slovenska. Preto je kúpeľná komisia schopná posudzovať aj zložité záležitosti okolo prameňov, minerálok, teriem, kúpeľov a podobne.    

Povedali sme si, že štát o veciach vody rozhoduje na základe vedecky podložených záverov výskumných prác tak, aby sa každému, kto vyvŕta na základe platných povolení pozitívny vrt na termálnu vodu, ušlo z vody ktorú navŕta, ale zároveň rozhoduje tak, aby sa zdroje  vody podľa možnosti neumožnilo drancovať nezodpovedným živlom a podnikavcom, naháňajúcim len zisk, bez ohľadu na prírodné zdroje. 

Ak Bojnické Kúpele tvrdia, že sa jedná o ich vodu, tak bohapusto drístajú.
Termálna, podzemná a povrchová voda patrí štátu, a ten o nej rozhoduje na základe vedecky podložených prác, výpočtov a posudkov. 
Jediná voda ktorá skutočne patrí súkromnej alebo právnickej osobe je tá voda, ktorú si vlastnou stavbou (strechou) nachytáte do nejakej nádrže.  



Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky