Translate

nedeľa 17. septembra 2017

Ochranné pásma zdrojov minerálnych a termálnych vôd - čo to je a na čo to je

Dozaista ste si pri bežnom cestovaní všimli, že ochranné pásma vodných zdrojov sú roztrúsené po Slovensku skoro všade. Sú označované takými modrobielymi plechovými tabuľami.Väčšinou ide o ochranné pásma vodárenských zdrojov rôzneho stupňa. Jednoducho povedané- ide o studne verejných a súkromných či obecných vodovodov.

Niekedy ide aj o ochranné pásma vodárenských nádrží, kde sa nesmie kúpať, stavať, ani loviť ryby - napríklad nádrž Turček. Väčšinou však majú vyhlásené a tabuľkami vyhlásené ochranné pásma bežné vodárenské zdroje- studne. Väčšinu takýchto objektov vlastní vodárenská spoločnosť Veolia - to však neznamená, že Veolia vlastní podzemnú vodu - tú stále vlastní štát, ako sme si povedali v predchádzajúcom príspevku.

V okolí niektorých kúpeľov môžete nájsť tabule s vyznačením hraníc ochranného pásma liečivých prírodných zdrojov - tie sa vzťahujú k liečivým prírodným zdrojom - vrtom a prirodzeným prameňom.
Nájdu sa aj tabule ochranných pásiem minerálnych prameňov, ktoré sa plnia do fliaš. Rôzne dedinské kyselky však žiadne ochranné pásma zriadené nemajú, preto že nikto nikdy nepožiadal ani neurobil výpočty kapacít takýchto prameňov, neuvažuje sa s ich priemyselným ani obchodným využitím. Drobné kyselky a medokýše v dedinkách a mestách sú tu na verejnoprospešný účel, nie na komerciu.

Na čo teda ochranné pásma vodných zdrojov slúžia?
Štát prostredníctvom svojich odborných komisii vyčleňuje ochranné pásma predovšetkým na ochranu týchto vodných zdrojov, aby mal kontrolu nad svojim vlastníctvom podzemných a povrchových vôd.

Keď je raz vyhlásené ochranné pásmo nejakých podzemných vôd, štát cez výsledky odborných prác a štúdii rozhoduje o tom, čo je v danom pásme dovolené a čo je zakázané, aby boli zdroje vody chránené pred znečisťovaním a ovplyvňovaním činnosťou človeka.
Kritériá ochrany povolených a nepovolených činností sú pri rôznych vodných zdrojoch rôzne.

V ochrannom pásme vodárenského zdroja II stupňa si napríklad čerpaciu stanicu pohonných hmôt nepostavíte ani nijako nevydupete, dokonca sa tam nesmú stavať ani žiadne domy či chatky.

Na druhej strane v II. ochrannom pásme kúpeľných prameňov sú čerpacie stanice úplne bežné, nesmú sa stavať len v ich I. ochrannom pásme.
V I. ochrannom pásme kúpeľných prameňov sa zase stavať domy môžu, ale len za určitých podmienok - napríklad tam musia byť všetky stavby pripojené na kanalizáciu, a musí tam byť zriadený vodovod.
Nesmiete tam vo veľkom kopať hlinu, nesmiete tam vŕtať bez povolenia, nesmiete odlesňovať, nesmiete robiť meliorácie, nesmiete skladovať vo veľkom látky, ktoré znečisťujú vodu.

Keď už sme pri tej hline:
Tu je obrázok z natáčania reklamného spotu  v I. ochrannom pásme Bojnických kúpeľov na vrchole najmenej 4000 tonovej skládky hliny vyťaženej priamo v Bojnických kúpeľoch.  Pani poslankyňa sa tam šuchorí s majiteľom tej kopy, v inscenácii "ofajčíme diváka".  To že si majiteľ Kúpeľov Bojnice zvolil na natáčanie obrovskú kopu protiprávne (v rozpore s o znením povolených a nepovolených činností v I. ochrannom pásme Bojnických kúpeľov) vyťaženej a uskladnenej hliny svedčí len o jednom: nemá šajnu o tom, čo sa v Kúpeľoch Bojnice smie, a čo nie. Ak šajnu má, tak na nejaké predpisy o I. ochrannom pásme svojich kúpeľov Bojnice zrejme kašle, preto že si vo vlastnom ochrannom pásme bagruje ako sa mu zachce . 
 fotka z stránky http://kascakova.sk/o-mne-kandidat-na-zupana-trencin-2017/

Zákonný predpis o ochranných pásmach Bojnických prameňov nájdete tu:
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-255

Vyobrazenie I. ochranného pásma Bojnických kúpeľov nájdete tu:
http://www.zakonypreludi.sk/disk/zz/file/2008/2008c101z0255p01.pdf

Tu je jeho obrázok

Vyobrazenie II ochranného pásma Bojnických kúpeľov nájdete tu:
http://www.zakonypreludi.sk/disk/zz/file/2008/2008c101z0255p02.pdf

Tu je jeho obrázok:

Čo sa podľa predpisu o Ochranných pásmach Bojnických Kúpeľov nesmie robiť v I a II ochrannom pásme Bojnických kúpeľov :

V ochrannom pásme Bojnických termálnych prameňov I. stupňa sa zakazuje:

1. zriaďovať skládky a zhromaždiská odpadov, nakladať s odpadom okrem jeho zberu a odvozu,
2. umiestňovať stavby určené pre poľnohospodársku a chemickú výrobu,
3. hnojiť biologickými hnojivami, vypúšťať hygienicky nevyhovujúce látky do tokov, znečisťovať vodu akýmkoľvek spôsobom,
4. zriaďovať kotolne na tekuté a tuhé palivá,
5. vykonávať chemický posyp komunikácií,
6. prepravovať a skladovať jedy, otravné látky, ropné látky a pohonné látky,
7. vykonávať lesohospodárske činnosti v rozpore s lesným hospodárskym plánom,
8. spaľovať všetky druhy odpadov,
9. ťažiť štrk a zeminu,
10. vykonávať banskú činnosť,
11. odoberať podzemné vody na pitné a technologické účely okrem domových studní podľa osobitného predpisu,1)
12. vykonávať odvodňovacie, trhacie a melioračné práce,
13. vykonávať poľnohospodársku výrobu,
14. vykonávať práce banským spôsobom a geologické práce okrem inžiniersko-geologického prieskumu podľa osobitného predpisu,2)
15. sumárne odoberať termominerálne vody v množstve väčšom ako 30 l/s aj s prirodzenými vývermi.
V ochrannom pásme Bojnických prameňov II. stupňa sa zakazuje:
1. vykonávať banskú činnosť, činnosť vykonávanú banským spôsobom a geologické práce od úrovne hornín začlenených do zubereckého súvrstvia, (zuberecké súvrstvie je už spomínaná vrstva flyšových ílovcov a pieskovcov, nad borovským súvrstvím je v Hornonitrianskej kotline ešte hutianske súvrstvie flyšu : spolu 900 - 1000 metrov hrubá vrstva ílovcov a piesčitých ílovcov, ktoré utesňujú termálnu vodu hlboko pod vrstvami v ktorých je uhlie. Nikto zatiaľ nikdy nevykonával ani nebude vykonávať banskú činnosť v zubereckom súvrství, ktoré je stovky metrov pod uhlím- nie je tam nič , čo by mohlo baníkov zaujímať)   
2. vykonávať lesohospodárske činnosti v rozpore s lesným hospodárskym plánom,
3. zriaďovať skládky odpadov,
4. odoberať podzemné vody z hornín borovského, terchovského súvrstvia a hornín krížňanského a chočského príkrovu, (na vysvetlenie: to sú vrstvy ktoré sú pod dnom kotliny v hĺbke väčšej ako 2 kilometre - sú ešte pod tou vrstvou s teplou vodou, ktorá je pri letisku v hĺbke viac ako 1700 metrov) 
5. sumárne odoberať termominerálne vody v množstve väčšom ako 50 l/s.
A teraz si všimnime ešte raz aspoň dve state z  vyššie uvedenou vyhláškou zakázaných činností na území Prvého ochranného pásma kúpele Bojnice:

Zákaz ťažby zeminy: pri stavbách nových plánovaných hotelov v Kúpeľoch sa plánuje bágrovanie a odvoz mnoho tisícov ton zeminy, viactisíctonovú skládku vyťaženej zeminy majú už dnes kúpele zriadenú v prvom ochrannom pásme Kúpeľov , rovno pod cestou do Šútoviec

Vykonávať lesohospodárske činnosti v rozpore s lesohospodárskym plánom: Kúpele už pri zemných úpravách v parku, nad Čajkou vyrúbali desiatky stromov, z ktorých niektoré im dokonca vôbec nepatrili, teraz plánujú výrub viac ako 180 ďalších stromov, v spoločenskej hodnote viac ako 250 tisíc euro. Detaily si môžete pozrieť na tejto internetovej linke.

https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/rehabilitacny-wellness-hotel-cajka-bojnice-

Do novín ukazujú len svoje nabubrelé vizualizácie nového hotela, o rúbaní stromov a veľkom kopaní, bágrovaní, vození zeminy cez okolité obce skromne mlčia. O hluku, prachu, blate, jazdách ťažkých nákladiakov cez Bojnice a Opatovce priam držia bobríka mlčania.
Ako teda Kúpele chránia svoje pramene, zdroj svojho živobytia?
Takto pristupujú k zákonom , ktoré majú chrániť termálnu vodu v I ochrannom pásme?
Namiesto toho hartusia, že bane chcú dobývať uhlie v II ochrannom pásme, čo ich vraj ohrozuje. To je poriadna somárčina, preto že v skutočnosti sú CELÉ Novácke bane v II. ochrannom pásme. Neexistuje žiadny dôvod, prečo by sa teraz alebo niekedy v budúcnosti mali baníci zakopávať do borovského súvrstvia v hlbinách. Sú tam len ílovce, ktoré sa nikde na svete podzemne neťažia. To však páni vyvolávači pocitov ohrozenia vždy zabudnú dodať.

Je nám jasné, že bežný čitateľ nevie čo to  vlastne borovské súvrstvie je.

Súvrstvia idú od povrchu dna kotliny smerom do hĺbky zeme nasledovne:
Podpovrch - kvartérne súvrstvie
Lehotské súvrstvie do 350 m hrubé
Košianske nadložné íly do 400 metrov hrubé (tesniaca vrstva nepriepustná pre vodu zhora aj zdola)
Novácke súvrstvie + uhoľná bridlica do 50 metrov hrubé - tu sa ťaží uhoľný sloj
Kamenské tufitové súvrstvie - v ňom je banská voda - do 500 metrov hrubé, v priemere okolo 100 m
Čaušianske súvrstvie mramorovaných ílov  do 400 metrov hrubé (tesniaca vrstva nepriepustná pre vodu z vyšších aj z nižších vrstiev)
Zuberecké súvrstvie flyšových hornín: ílovce, íly, niekedy lavice pieskovca, 300 - 500 m hrubá vrstva
Hutianske a terchovské súvrstvie ílovce, ílovité zlepence - izolačná nepriepustná vrstva pre vodu z nižších aj vyšších vrstiev
a tak ďalej stále hlbšie a hlbšie.

Bane kúpele neohrozujú, ani keby taká možnosť bola, do zubereckého súvrstvia vo viac ako kilometrovej hĺbke nikdy bane nevošli ani nevojdú - z pohľadu ťažby je tam len hlušina.

Jediné čo kúpele Bojnice naozaj ohrozuje, je prístup ich terajších majiteľov, a ich drancovačský prístup k termálnej vode, ktorý je doložený v odborných hydrogeologických prácach - napríklad RNDr. Marcina a kolektívu z ŠGUDŠ, s ktorou sa tak radi oháňajú kúpele Bojnice

Kto si chce prečítať všetkých dvadsať článkov, mal by do svojho vyhľadávača zadať toto
http://www.baneatermalnavoda.blogspot.sk/




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Najnovšie oblubené

Kúpele Bojnice v prvom ochrannom pásme bagrujú a buldozérujú

Ochranné pásma prírodných kúpeľov Bojnice sú vyhlásené zákonom. Okrem popisu hraníc I. a II. ochranného pásma kúpeľov Bojnice sa v zákon...

Obľúbené príspevky